Amerika`da Yollar ve Trafik Kuralları





Şimdi gelelim Amerika`da yollara ve yol kurallarına. Amerika` da özellikle bizim Austin şehrinde araba sürmek çok kolay..
Yollar geniş ve düzgün,  gidiş gelişlerin 100% -e 80 % ni ortadan geniş sarı çizgili aralıklara veya taş bariyerlerle ayrılmış. Ana yolların bazıları 4 bazıları 3 gidiş gelişli..
Yan yollar, sokak arası yollar da kesinlikle 2 gidiş gelişli ve çok geniş..
Evler arası yollarda belli yükseklikler konulmuş hızlı gidilmesin deye.. Çok zekice...))
Yani burada araba kullanmak çok kolay. Hani derler ya " Ninem de yapar onu" aynen öyle...))

Peki trafik kuralları..? İnanılmaz..
Kolay ve uyulması zorunlu.. Zaten herkes de uyuyor kurala.. Buraya geldiğimden bu yana kendi yaptigimi da sayacak olursam sadece 15-20 kere korna sesi duymuşumdur.. Abartmıyorum gerçekten.
 Hiç korna sesi duymazsın. Duyduğum zaman da çok korkuyorum. Demek çok ciddi bir olay var veya ciddi hata yapmıştır birisi..



Önüme atlayan bir iki trafik canavarından başka bu güne kadar hiç beni sollayan görmedim..
Tabi bende kurallara uydum .. 3 seneden çoktur araba kullanıyorum bu zaman zarfında sadece 1 kere trafik cezası aldım.
O da kesinlikle kendi hatam yüzündendi.. Tabi ki kabul ediyorum..))
 Kursun kayıtları için geç kaldim diye acele ederken "sola dönmek yasaktır" işaretini görmemiştim.. Tam önümdeki polisi de artık döndükten sonra fark etmiştim.. Elbette o da gecikmeden hemen ışığını yakmış  arkamdan gelerek beni durdurarak elime tam 140 dolarlık cezayı tutuşturmuştu..:((
Aldığım cezanın kayıtlara  işlememesi için de ayrıca bir miktar para vererek sınav almıştım. Yani ben derken bizim Poyraz almıştı..)
Ben de Poyrazın evden yani netten aldığı 2 saatlik sınav zamanı  boş durmamış ona çay servisinde bulunmuştum.. )
 İste ceza aldığım bu ışığın resmini de çektim ve sinir bozucu olan da o ki bir yıl sonra bu kuralı kaldırdılar buradan ve yerine sola dönebilirsiniz işaretini yapıştırdılar. Gelde sinir olma :((


Evet, kurallar var hemde epey bir cezalı kurallar. Mesela: Kırmızı ışıkta geçersen ceza yazıyorlar, ikincide yine ceza yazıyorlar, üçüncüde ehliyetini alıyorlar ve seni göz doktoruna ve psikoloğa gönderiyorlar..
Yani o kadar... Yani deli muamelesi görüyorsun resmen:))



En çok sevdiğim kurallardan bir tanesi sarı ışıkta geçebilme kuralı. Yani eğer uzaktan geliyorsun ve yolu geçmeye yakın sarı yanarsa durmana gerek yok, geçebilirsin rahatca yani sarıda..
Ayrıca sana yanan kırmızı ışıkta karşıya ve soldan gelenlere dikkat ederek sağa dönebiliyorsun..
Başka güzel ama dikkat etmediğin zaman tehlike ve kazaya sebep olan kurallardan birisi de  yeşil ışıkta karşıdan gelene dikkat ederek sola dönmek ve ya U dönüşü yapmak..
Bu kurala ilk araba kullanmaya başlarken uymaya risk etmemiş arkadan çalınan korna sesine aldırış etmemiştim doğrusu. Ama artık alıştım şimdi ben tehlike saçıyorum..)) Polisler duymasın,,))



En önemli kural ve cezası sanırım dünyanın bir çok yerinde çok yüksek olan Hız kuralı.. Burada da aynı. Cezası en az 200 dolardan başlıyor ve 1000 dolara kadar yükseliyor. Aman dikkat edin..


Şimdilik bu kadar uzun aradan sonra.. Yine yazacağım çünkü özlemişim yazmayı ve ayrıca artık resimler dolup taşıyor bilgisayarımda.. Paylaşmak istiyorum sizinle..

Sevgiler...


Category:

17 yorum:

Tümay Öztürk dedi ki...

Araba kullanmak her gün yeniden beyinde resetlenen bir olay aslında. sadece çok kullandıkça tecrübe artıyor ama aslında her gün her binişte hep aynı dikkat olmalı. Ben de 18 yaşından beri tam 17 yıldır kullanıyorum ama keşke kurallar burda da öyle sıkı olsa. şimdilerde birtakım düzenlemeler yapılıyor ama kafalar aynı kaldıktan sonra...

*mehtap dedi ki...

kesinlikle böyle bir trafik ve kuralları istiyorum, eminim..

Unknown dedi ki...

merhabalarrrrr
ben suanda orlandoda kizimin yanindayim...14 senedir amerikadar yasiyorlar,,,herhalde 5ci gelisim bu
ve uzun uzun kaliyorum..
cok hos anlatmisinnn
ama burnumda tutuyor genede benim memleketim,,
sevgilerimi yolluyorum

Unknown dedi ki...

merhabalar...yorumuna cevap yazmak icin sana dondum:)
kendi yorumumla yuzlestim..
yazmistim florida,,orlando
sizler gencsiiniz ve kendinizi oralara hazirlamisinizdir

biz annane,,babaanneler...yani bir nesil otesiyiz
benim tir gecme sakam,arkandakileri birakip ozluyorsun
olmayanlari ozluyosunuz
birde ben galba cok hassasim bu konularda
seni opuyorum
keyifli gunler diliyorum
sizler icin evin nerede ise,,icicek suyunuz orada:))))))))

ilhami dedi ki...

Ben orlondaya gidicem. Orda araba kiralamayı düşünüyorum ama trafik kuralları konusunda hata yaparmıyım diye endişe ödüyorum çok eksrem olarak neye dikket etmem gerekiyor. Birde U dönüşlerinde karşı araçlar için kırmızı ışığın yanmasını belemiyormuyuz ki

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuş paylaşım. Eğer hala yazıyorsanız resim falan koyun bol bol :)

Mutfak Dili dedi ki...

Ilhami bey oncelikle tesekkur ederim blogu okudugunuz icin.
Kurallar cok zor degil aslinda . Sadece uyulmasi gereken bazi ciddi kurallar var.. Ozellikle yayalara dikkat etmeniz lazim alis veris merkezlerinin oldugu yerlerde..
U donuslerinin oldugu bazi yerlerde kesinlikle karsidan gelen araclara kirmizi isigin yanmasini beklemek gerekli. Bazi yerlerdeyse karsidan gelelere dikkat ederek donebilirsiniz. Left Turn Yield On Green yaziyor tabelada..
Bu adresden bir cok kurallar yazili isterseniz bakin .goz aliskanligi icin http://www.trafficsign.us/r10.html

ukash dedi ki...

Paylaşımlarınız çok iyi

ilhami dedi ki...

Bilgilendirmeleriniz tşk ederim.Son bir soru benzini kendimiz dolduruyoruz Youtube izledim biraz anlamadığım yerler var kredi kartımızıtakıp çıkardımızda ekrana kredi katı şifresi mı giriyoruz yoksa ne kadarlık benzin alacağımızı yazıyoruz.ingilizcem çok az olduğu için

Mutfak Dili dedi ki...

Benzin doldurmayla ilgili yazi yazmistim ben isterseniz oradan okuyabilirsiniz. sayfada sag tarafta 2010 yilinda yazilan yazilarda var/
Kredi kartinizi veya debit kartinizi geciriyorsunuz/ Debit kart icin sifrenizi giriyorsunuz kredi karti icin oturdugunuz evin civarina ait zip kodu giriyorsunuz daha sonra asagida hangi kalite benzinin almak istiyorsaniz ona tikliyorsunuz ( resimde gorursunuz ) 87,89.93 numaralari var. daha sonra da benzini dolduruyorsunuz... Insallah yaziyi okuyunca daha ayrintili bilgi edinirsiniz.

ilhami dedi ki...

O yazınızı şimdi okudum tek eksik kalan kısım ne kadarlık benzin alacağımı örn. 30$ lık benzin alacağım bu rakamı zip veya şifreyi sorduğu ekrana mi yazıcam ayrıca ben otelde kalıcam otelin bulunduğu bölgenın zip kodunu giricem Yada herhangi bir zip kodu girebilirmiyim kusura bakmayın sizi yordum hakkınızı helal edin yabancı dilim çok az olduğu icin sıkıntı yaşamak istemiyorum

Mutfak Dili dedi ki...

Helal olsun . Hic sorun degil sorabilirsiniz tabi.
Benzini ne kadar dolduracaginizi soyle ayarlıyorsunuz. Benzin dioldurma pompasini tutma bolumunde bir ayar var eger full doldurmak istiyorsaniz oradaki ayari yapip birakiyorsunuz pompayi deponun giris kismina. yok eger cok almak istemiyorsaniz pombanin tutkacini kendiniz tutun depoya. ekranda kac litre ve kac paralik doldugu gozukecek . istediginiz miktarda elinizi pombanin tutkacindan cekin. bu kadar.
aslinda benzin doldurma yerinde kesinlikle bakkal tarzi bir dukkan bulunuyor . orada calisanlar bu konuda yardimci oluyorlar. onlardan yardim isteyebilirsniz.
Unutmayin Amerikada yardimci olan insanlar cok . sadece onlardan yardim istemeniz yeterli. Tabi ilk once yardim istiyeceginiz kisinin tipine bakin once.. Gercekten yardim edebilecek gibi gozukuyor mu diye..

ilhami dedi ki...

Domuz etinden sakınmak için ne yapabiliriz. Etli birşey olsa sığır eti bile olsa aynı yerde piştiği zaman yine olmaz ne yapabiliriz.Ayrıca Fox renta car diye kiralama şirketi var diğer firmalara göre ucuz bu sağlam firmamıdır bilginiz var mı?

Mutfak Dili dedi ki...

Et konusu ve yiyecek konusu cok hasas. hemen hemen bir cok yiyecekte katki var. Eti burada bulunan arap marketlerden temin etmek gerek. Ve bir cok alinacak yiyecekleri de oradan temin etmek daha iyi olur. Turkiye uretimi yiyecekler bulunuyor.
Dediniz firmayi bilmiyorum. her sehirde farkli kiralik firmalar var.

Amerika dedi ki...

Cezaların çok yüksek olduğu en büyük gerçek :)

Unknown dedi ki...

Dun gece saat 00:50 am sularinda ausitinden houstona giderken cok eminim sari isikta gectim ve flas patladi radar resmimi cekti. araci kuzenim kiralamisti ama ben kullaniyordum.5 aydir houstonda yasiyorum ve sari isikta geciliyor diye bildigimden sari isikta gectim. sari isikta gecilmiyor mu bilmedigim yeni bir bilgi falan mi var bileniniz var mi arkadaslar.tesekkurler.

Mutfak Dili dedi ki...

Engin bey gecmis olsunmu diyeyim bilmedim. Yeni bir kural yok/ Belki de radar herkesin resmini aliyor olabilir. size 5-10 gun arasinda bir ceza mektubu gelmese yakalanmamissiniz.

Yorum Gönder